Cztery strony świata - Bartek Kieżun
Zatrzymaj animacje
Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript
|
Informacje w sliderze |
Cztery strony świata - Bartek Kieżun
Tematem przewodnim spotkania była właśnie Italia – jej kuchnia, kultura i codzienność, z naciskiem na... mąkę. Bartek Kieżun z pasją opowiadał o znaczeniu mąki we włoskiej tradycji kulinarnej – od różnic między typami, przez regionalne podejścia do wypieku chleba, pizzy czy makaronu, aż po osobiste doświadczenia z włoskimi piekarzami i gospodyniami domowymi.
Autor przybliżył kulinarne zwyczaje różnych regionów Włoch, wskazując, jak bardzo zróżnicowana i lokalna jest włoska kuchnia. Słuchacze mogli niemal „poczuć” zapach świeżo mielonej mąki i rozgrzanego pieca do pizzy, a opowieściom towarzyszyły liczne anegdoty z podróży – pełne smaku, humoru i miłości do włoskiej prostoty.
Wieczór w bibliotece upłynął w wyjątkowo aromatycznej atmosferze – wypełnionej opowieściami o Italii, która smakuje lepiej, gdy zna się jej kulinarne sekrety.
|
|
|
|