Biblioteka w Kutnie - www.bibliokutno.pl

logo.png 206188a812459be926747e02d3c2b216
top news port kali mstr galp
legimi1.jpg 7fb4f1435c3e81616aea312d1a2ef9eb
legimi2.jpg 361ecac97de147125ada4a3025ac8d48
Czwarty dzień Festiwalu Szaloma Asza

Festiwal Szaloma Asza to nie tylko literatura, muzyka i historia - to także kulinaria. Dlatego właśnie czwarty dzień Festiwalu rozpoczęły warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. Warsztaty prowadziła, niezrównana w kuchni, Katarzyna Batarowska. Animatorka kultury, koordynatorka projektów w Teatrze Żydowskim i Centrum Kultury Jidysz, a także orędowniczka odkrywania dawnych przepisów kulinarnych (nie tylko w jidysz) i przekładania ich na współczesność. Pod jej kierownictwem i dzięki pomocy uczniów tej szkoły udało się stworzyć dania rzadko spotykane na polskich stołach, ale za to wyjątkowe i bardzo, bardzo smaczne.

Kontynuując motyw kulinarny - przedostatni dzień Festiwalu zakończył się ucztą dla ducha i ciała - podczas Wieczoru żydowskiego w Hotelu i Restauracji Rondo. Oprócz pysznej kolacji na gości restauracji czekał występ niezwykle żywiołowego zespołu Ethnogarden w składzie: Maciek Kwarciński, Mateusz Dudek i Kacper Tracz. Artyści pokazali, że muzyka klezmerska wciąż potrafi zaskakiwać i bawić na nowo. 

Osobom, które nie mogły być z nami podajemy przepis na przepyszny czulent:
CZULENT WARZYWNY
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 duży ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 suszonych fig
laska cynamonu
szklanka wody
100g czerwonej soczewicy
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa
sól
biały pieprz

Warzywa obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Niech kostka nie będzie duża do 1cm. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy Dodać posiekaną cebulę i seler. Po 5 minutach dodać resztę warzyw, ziele angielskie, liście laurowe i laskę cynamonu oraz dużą szczyptę soli i wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać soczewicę, posiekane figi i jeśli jest potrzeba jeszcze odrobine wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10-20 minut. Kiedy warzywa są już dość miękkie dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Doprawić.

Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
wizerunek.jpg 66072c2ceccf80d6872211dad30ca65c
BLISKA.jpg 15d99d79cc3676322d135738337d7441
cyfrowe kutno.jpg 54a1eadcdd5cb4e4448845f24d148f9a
zap zakup.jpg 496c93353728be8dba25430ea9e40ea7
99-300 Kutno
ul.Wojska Polskiego 5
Tel. / fax:
24 355-10-12
ban-katalog.jpg bc7022c5d8c74eb93c0946554b4467f7
banerek lg.jpg e7d6d9191ec1722948d8a404e2ac1160
ban-zakup.jpg 1eb2fde02aa8a65af29adfd23dfdf7a5
ban-cyfrowekutno.png 090eeab8ae2f6780d559d77c5776a91d