Biblioteka w Kutnie - www.bibliokutno.pl

logo.png 18d59101b29e691e6e0834b0886498a8
top news port kali mstr galp
legimi1.jpg aa41c64162bc2dba011646e607e7eb6c
legimi2.jpg 02527563faa828aef8b354fb8178efa9
Czwarty dzień Festiwalu Szaloma Asza

Festiwal Szaloma Asza to nie tylko literatura, muzyka i historia - to także kulinaria. Dlatego właśnie czwarty dzień Festiwalu rozpoczęły warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. Warsztaty prowadziła, niezrównana w kuchni, Katarzyna Batarowska. Animatorka kultury, koordynatorka projektów w Teatrze Żydowskim i Centrum Kultury Jidysz, a także orędowniczka odkrywania dawnych przepisów kulinarnych (nie tylko w jidysz) i przekładania ich na współczesność. Pod jej kierownictwem i dzięki pomocy uczniów tej szkoły udało się stworzyć dania rzadko spotykane na polskich stołach, ale za to wyjątkowe i bardzo, bardzo smaczne.

Kontynuując motyw kulinarny - przedostatni dzień Festiwalu zakończył się ucztą dla ducha i ciała - podczas Wieczoru żydowskiego w Hotelu i Restauracji Rondo. Oprócz pysznej kolacji na gości restauracji czekał występ niezwykle żywiołowego zespołu Ethnogarden w składzie: Maciek Kwarciński, Mateusz Dudek i Kacper Tracz. Artyści pokazali, że muzyka klezmerska wciąż potrafi zaskakiwać i bawić na nowo. 

Osobom, które nie mogły być z nami podajemy przepis na przepyszny czulent:
CZULENT WARZYWNY
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 duży ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 suszonych fig
laska cynamonu
szklanka wody
100g czerwonej soczewicy
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa
sól
biały pieprz

Warzywa obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Niech kostka nie będzie duża do 1cm. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy Dodać posiekaną cebulę i seler. Po 5 minutach dodać resztę warzyw, ziele angielskie, liście laurowe i laskę cynamonu oraz dużą szczyptę soli i wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać soczewicę, posiekane figi i jeśli jest potrzeba jeszcze odrobine wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10-20 minut. Kiedy warzywa są już dość miękkie dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Doprawić.

Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
wizerunek.jpg 336cf5fe31102a26a8f7863930b2d476
BLISKA.jpg 802d41a664f50b93e50b8f31d2dc25a1
cyfrowe kutno.jpg 158f947ba99221e8e22b42a0de59478d
zap zakup.jpg bcc6a362d7940699d785cb972800360c
99-300 Kutno
ul.Wojska Polskiego 5
Tel. / fax:
24 355-10-12
ban-katalog.jpg b57aae7a5996a37cc9c0abfba5d0025f
banerek lg.jpg 04680af8d0e7a7b254da43d04878420f
ban-zakup.jpg d10856209a6699e48218fc356f620d9e
ban-cyfrowekutno.png d20cb5f5d89d360ac53ad78b05624500