Biblioteka w Kutnie - bibliokutno.pl

logo.png d2b91144b6bca222d2c29cd5f3721e57
top news port kali mstr galp
legimi1.jpg c551a044c6339ef65cbca30be1e645f9
legimi2.jpg cc54ac3a4c2716abd923abca018ee341
Czwarty dzień Festiwalu Szaloma Asza

Festiwal Szaloma Asza to nie tylko literatura, muzyka i historia - to także kulinaria. Dlatego właśnie czwarty dzień Festiwalu rozpoczęły warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. Warsztaty prowadziła, niezrównana w kuchni, Katarzyna Batarowska. Animatorka kultury, koordynatorka projektów w Teatrze Żydowskim i Centrum Kultury Jidysz, a także orędowniczka odkrywania dawnych przepisów kulinarnych (nie tylko w jidysz) i przekładania ich na współczesność. Pod jej kierownictwem i dzięki pomocy uczniów tej szkoły udało się stworzyć dania rzadko spotykane na polskich stołach, ale za to wyjątkowe i bardzo, bardzo smaczne.

Kontynuując motyw kulinarny - przedostatni dzień Festiwalu zakończył się ucztą dla ducha i ciała - podczas Wieczoru żydowskiego w Hotelu i Restauracji Rondo. Oprócz pysznej kolacji na gości restauracji czekał występ niezwykle żywiołowego zespołu Ethnogarden w składzie: Maciek Kwarciński, Mateusz Dudek i Kacper Tracz. Artyści pokazali, że muzyka klezmerska wciąż potrafi zaskakiwać i bawić na nowo. 

Osobom, które nie mogły być z nami podajemy przepis na przepyszny czulent:
CZULENT WARZYWNY
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 duży ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 suszonych fig
laska cynamonu
szklanka wody
100g czerwonej soczewicy
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa
sól
biały pieprz

Warzywa obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Niech kostka nie będzie duża do 1cm. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy Dodać posiekaną cebulę i seler. Po 5 minutach dodać resztę warzyw, ziele angielskie, liście laurowe i laskę cynamonu oraz dużą szczyptę soli i wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać soczewicę, posiekane figi i jeśli jest potrzeba jeszcze odrobine wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10-20 minut. Kiedy warzywa są już dość miękkie dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Doprawić.

Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
wizerunek.jpg 2bd48305bc3b3c2468c39b642648c057
BLISKA.jpg 4596832e4fa1d44ce7f6c1a454d03636
cyfrowe kutno.jpg 1ccf314fa452a670fa3d8ecf38c49837
zap zakup.jpg 4bb6bf39deb303e42d9ed6200cea1233
99-300 Kutno
ul.Wojska Polskiego 5
Tel. / fax:
24 355-10-12
ban-katalog.jpg ef03475fb576a8b5902b13b8c2d73317
banerek lg.jpg 15e58c851999d60af65633e8bd45de25
ban-zakup.jpg cf7984ef1ec00f00f38dc9d58ceafe9c
ban-cyfrowekutno.png ceff503c9553e6fad87d7196c5beef03